________________

Colegiul 
National
Ionita 
Asan

 HomeProfesoriEleviForumContact

· Prima întâlnire a elevilor implicați în proiect - Franța

· A doua întâlnire a elevilor implicați în proiect - România

· A treia întâlnire a elevilor implicați în proiect - Italia

· A patra întâlnire a elevilor implicați în proiect - Germania

 

Migrații de ieri și de astăzi, un liant pentru Europa

 

Prima întâlnire a elevilor implicați în proiect

Franța

 

       În cadrul proiectului Erasmus+, în perioada 26 noiembrie-2 decembrie 2017,  s-au desfășurat activitățile de predare-învățare-formare din Franța în  localitatea Nogent le Rotrou. La acestea  au participat șase elevi din școala noastră, din clasele a X-a și a XI- a: Bojin Ana Cosmina, Ivan Maria, Dobre Gigi Alexandru, Argherie Daniel, Mitru Cătălina și Nicolae Gabriela. Elevii au fost însoțiți de Popescu Luminița și de Bățăgui Florina și au contribuit la realizarea produselor finale ale proiectului, colaborând cu prietenii lor din străinătate în cadrul atelierelor care au fost organizate. Astfel, s-a lucrat pe grupe realizându-se diferite colaje, afișe, grafice, proiecții și machete pe tema migrațiilor, au fost vizionate filme pe tema Retiradei din timpul războiului civil din Spania, iar românii au prezentat colegilor lor problematica deportărilor rromilor și evreilor din timpul celui de-al doilea război mondial.

 

Ateliere

 
 
 

      Programul a inclus și o excursie la Paris, unde elevii și profesorii au vizitat Muzeul Imigrației dar au avut ocazia să vadă și câteva din faimoasele atracții turistice ale Orașului Luminilor.

 

Muzeul imigrației din Paris

 
 
 
 
      Săptămâna a luat sfârșit printr-o amplă expoziție finală organizată pe 1 decembrie,  la care au fost invitați părinții, profesorii din școală, membrii comunității locale dar și autorități locale și regionale. Această ocazie a fost folosită de români pentru a serba ziua națională  purtând tradiționala ie și arătându-le celorlalți imagini din țara noastră. 
 

Expoziția finală

 
 
 
 
 
 

Vizita la primăria din Nogent le Rotrou

 

Vizita la castelul din Nogent le Rotrou

 

------------------------------------------------------------------------------

 

Migrații de ieri și de astăzi, un liant pentru Europa

 

A doua întâlnire a elevilor implicați în proiect

România

 

      În săptămâna 16-21 aprilie  2018, Colegiul Național „Ioniță Asan” a organizat cea de-a doua activitate de predare-învățare din cadrul proiectului Erasmus+ „Migrations d’hier et d’aujourd’hui, un cement pour l’Europe”.

 

Festivitatea de deschidere

 
 

      Elevii și profesorii români, împreună cu invitații din Franța, Germania, Italia, au desfășurat diverse activități legate de tema migrației contemporane, care au solicitat atât cunoștințele acestora despre tema propusă, cât și abilități variate.

 

Vizita la Pinacoteca „Marius Bunescu”

 
 

      Astfel, s-au prezentat diferitele momente ale migrației din secolul XX (elevii români au cercetat și prezentat deportarea în Câmpia Bărăganului), s-a lucrat pe grupe multinaționale în cadrul atelierelor cu scopul de a stabili tipurile de migrații, cauzele și consecințele acestora, impactul lor asupra psihicului migranților.

 

Ateliere

 
 

      Pe lângă acestea, elevii au realizat împreună patru scenete, prezentate pe scenă în limbile engleză, franceză și germană, în care au scos în evidență dramele personale ale celor care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele.

      Pentru a înțelege mai bine fenomenul migrațiilor, a fost organizată o excursie pe Dunăre, unde elevii au aflat la fața locului poveștile celor care au trecut fluviul ilegal în Iugoslavia, în timpul regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu.

 

Vizita la Cazanele Dunării


 

      Lucrul în echipă, comunicarea în limbi străine și posibilitatea elevilor de a fi creativi și de a organiza singuri toate activitățile, au fost principalele avantaje ale activităților din această săptămână. Rezultatul final al acestora, pe lângă produse precum postere, machete, scenete, a fost stabilirea unor relații de prietenie care vor dura în mod cert și după ce acest proiect va fi încheiat.

 

Expoziția finală

 
 
 
 

------------------------------------------------------------------------------

 

Migrații de ieri și de astăzi, un liant pentru Europa

 

A treia întâlnire a elevilor implicați în proiect

Italia

 

      În cadrul proiectului Erasmus+, în perioada 5-10 noiembrie 2018, s-au desfășurat activitățile de predare-învățare-formare din Italia în localitatea Montesarchio. La acestea au participat cinci elevi și doi profesori din școala noastră și au contribuit la realizarea produselor finale ale proiectului, colaborând cu prietenii lor din străinătate în cadrul atelierelor care au fost organizate.

 
MIGRATIONS D’HIER ET D’AUJOURD’HUI : un ciment pour l’Europe
 
 

------------------------------------------------------------------------------

 

Migrații de ieri și de astăzi, un liant pentru Europa

 

A patra întâlnire a elevilor implicați în proiect

Germania

 

      În cadrul proiectului Erasmus+, în perioada 11-16 martie 2019,  s-au desfășurat activitățile de predare-învățare-formare din Germania în  localitatea Oschersleben. La ultima întâlnire a elevilor din cadrul proiectului au participat Popa Sara (clasa a XII-a A), Ionel Maria, Podaru Ana, Circeanu Mario (clasa a XII-a E), Găman Ariana (clasa a X-a A), însoțiți de profesorii Burnei Daniela și Bățăgui Florina. Elevii au lucrat împreună cu alți colegi din școlile partenere la realizarea unor colaje și postere care s-au regăsit în expoziția finală unde au fost invitați părinții, autoritățile  locale și presa din Oschersleben. De asemenea, ei au avut ocazia să înregistreze într-un studio din Magdeburg cântecul „We are the world”, să joace diverse jocuri și piese de teatru, ale căror scenarii au fost scrise de ei pe tema migrațiilor din secolul al XX-lea și de astăzi.

      Pentru a cunoaște mai bine consecințele tragice ale politicii naziste din perioada războiului mondial, ale împărțirii postbelice a Europei dar și politica actuală a Germaniei față de fenomenul imigrației, a fost organizată o excursie la Berlin.

        Acolo, elevii și profesorii au vizitat Poarta Brandemburg, locul unde s-a aflat zidul Berlinului, Muzeul Holocaustului și Reichstagul. A avut loc o întâlnire cu  deputatul german de origine senegaleză  care a povestit despre propria sa experiență și despre programele susținute de această țară în domeniul imigrației.